V celých zrnkách pšenice se vyskytují všechny potřebné živiny pro člověka. Jsou to především vláknina a sacharidy. Ty tvoří až šedesát dva procent zrna. Lze je nalézt ve formě škrobu.

Bulgur se již tradičně podává jako součást východních jídel. Jeho výroba se provádí vypráním pšenice, jejím usušením, drcením na menší kousky a roztříděním zlomků pšenice na různé velikosti. Poté se pšenice předvaří a bulgur je hotový. Jeho úprava je velmi jednoduchá. Někdy postačí jen ponechat jej nabobtnat ve vodě a pak smíchat s jinými dalšími surovinami bez dalšího vaření.  Nejvíce se uplatní v celé řadě zeleninových a masitých pokrmů.koule z bulguru


Zdraví v celém zrnku

Bulgur v sobě obsahuje:
·         bílkoviny
·         sacharidy
·         vlákninu
·         kyselinu listovou,
·         kyselinu pantotenovou
·         betakaroten
·         vitamíny, hlavně vitamin A, B, K
·         fosfor
·         železo
·         hořčík
·         vápník
·         zinek
·         měď
·         mangan
·         draslík
·         sodík
·         Omega3 kyseliny
·         Omega6 kyseliny
Bulgur zároveň napomáhá:
·         udržovat zdravá střeva
·         příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
·         podporuje trávení
·         urychluje metabolismus
·         snižuje hlad a chutě na sladké
·         upravuje hladinu cukru v krvi
Bulgur je možné přidat také:
·         do těsta na chléb nebo pečivo,
·         do různých salátů
·         do rýže
·         do polévek
·         do těstovin

Příprava bulguru jako přílohy:

·         200 g bulguru
·         1/2 l vody
·         1/2 lžičky mořské soli
·         1 lžíce olivového oleje
pšeničná zrna
Na olivový olej vložíme bulgur a zprudka osmahneme. Potom zalijeme bulgur vroucí vodou, dáme sůl a pět minut necháme vařit. Po uvaření necháme bulgur pod pokličkou dojít. Po asi dvaceti minutách je již bulgur hotový. Promícháme jej a může se podávat se zeleninou, vajíčky nebo jako příloha k různým masům. Do bulguru lze přidávat například rajčata, salátovou okurku, olivy, stonek máty nebo jiné aromatické bylinky, červenou, žlutou nebo zelenou papriku, různé druhy zelí, uzené tofu, cuketu, kukuřici, hlívu ústřičnou.

regumis.cz | cicirka@seznam.cz

Related Posts

Rádi sportujete, ovšem ve Vašem oblečení se necítíte dobře? Pak určitě zvolte kvalitní sportovní Craft oblečení, protože zde žádné problémy nehrozí. Sportovní oblečení Jak vybrat Při tomto typu oblečení není důležité jen vypadat dobře, ale i se v něm zároveň cítit dobře, a proto dbejte na pár zásadních věcí. Protože pokud je dodržíte, tak sportovní aktivita […]

Ne každý muž dbá na to, aby trávil hodiny ve fitku a vypracoval svoje svaly do podoby, kterou budou všichni obdivovat. Někteří mají rádi svoji pohodu, klid a také přírodu. Dokáží například velmi brzy ráno vstávat a vyrazit k vodě, aby se soustředěným pohledem na vodu a své rybářské náčiní, odreagovali od klasického denního shonu. Bonusem […]

Ať už se šití věnujete profesionálně, nebo je šití vašim koníčkem, měli byste investovat do kvalitních pomůcek, které vám usnadní práci a pomohou vytvořit něco nádherného. Na trhu můžete najít širokou škálu všech různých krejčovských panen. Nastavitelných, aranžovacích, bílých či barevných, těžkých nebo lehkých. Najít ale tu správnou pro vás může být oříšek a je […]