V celých zrnkách pšenice se vyskytují všechny potřebné živiny pro člověka. Jsou to především vláknina a sacharidy. Ty tvoří až šedesát dva procent zrna. Lze je nalézt ve formě škrobu.

Bulgur se již tradičně podává jako součást východních jídel. Jeho výroba se provádí vypráním pšenice, jejím usušením, drcením na menší kousky a roztříděním zlomků pšenice na různé velikosti. Poté se pšenice předvaří a bulgur je hotový. Jeho úprava je velmi jednoduchá. Někdy postačí jen ponechat jej nabobtnat ve vodě a pak smíchat s jinými dalšími surovinami bez dalšího vaření.  Nejvíce se uplatní v celé řadě zeleninových a masitých pokrmů.koule z bulguru


Zdraví v celém zrnku

Bulgur v sobě obsahuje:
·         bílkoviny
·         sacharidy
·         vlákninu
·         kyselinu listovou,
·         kyselinu pantotenovou
·         betakaroten
·         vitamíny, hlavně vitamin A, B, K
·         fosfor
·         železo
·         hořčík
·         vápník
·         zinek
·         měď
·         mangan
·         draslík
·         sodík
·         Omega3 kyseliny
·         Omega6 kyseliny
Bulgur zároveň napomáhá:
·         udržovat zdravá střeva
·         příznivě ovlivňuje nervovou soustavu
·         podporuje trávení
·         urychluje metabolismus
·         snižuje hlad a chutě na sladké
·         upravuje hladinu cukru v krvi
Bulgur je možné přidat také:
·         do těsta na chléb nebo pečivo,
·         do různých salátů
·         do rýže
·         do polévek
·         do těstovin

Příprava bulguru jako přílohy:

·         200 g bulguru
·         1/2 l vody
·         1/2 lžičky mořské soli
·         1 lžíce olivového oleje
pšeničná zrna
Na olivový olej vložíme bulgur a zprudka osmahneme. Potom zalijeme bulgur vroucí vodou, dáme sůl a pět minut necháme vařit. Po uvaření necháme bulgur pod pokličkou dojít. Po asi dvaceti minutách je již bulgur hotový. Promícháme jej a může se podávat se zeleninou, vajíčky nebo jako příloha k různým masům. Do bulguru lze přidávat například rajčata, salátovou okurku, olivy, stonek máty nebo jiné aromatické bylinky, červenou, žlutou nebo zelenou papriku, různé druhy zelí, uzené tofu, cuketu, kukuřici, hlívu ústřičnou.

regumis.cz | cicirka@seznam.cz

Related Posts

Takzvaná generika vídáme v dnešní době velice často. Hodně se o nich mluví, takže si pod tímto pojmem vždy něco představíme. Je to například podobné, jako když jdete do lékárny, chcete sprej do nosu na rýmu nějaký konkrétní a paní lékárnice Vám řekne, že ten zrovna nemají, zdali nechcete v podstatě úplně stejný přípravek, jen pod jiným […]

Koupit si vlastní rodinnou vilku nebo alespoň byt má v plánu většina Čechů a mnoha z nich se to povede, ale tento trend začíná povážlivě klesat. Bytové jednotky, notabene ještě rodinné domky, jsou každým rokem dražší a budoucnost v tomto ohledu nevypadá o moc růžověji. Zatímco pár let zpátky bylo možné koupit levné bydlení i […]

Každá místnost si zaslouží vybavení, které by bylo přitažlivé nejen z designové stránky, ale i kvalitou na takové úrovni, že vám vydrží několik let. I ložnice, ve které možná netrávíte tolik času si ovšem vyžaduje nábytek, který by byl odolný a sloužil vám tak, abyste byli spokojeni. Její dominantou je postel a vybrat jedinečnou a […]